[Seminari] La fundació de la universitat moderna alemanya: Humboldt, Schleiermacher i Fichte.


Amb motiu dels cursos d’estiu que s’estan duent a terme en el nostre campus, des de l’Assemblea de la Facultat de Filosofia de la UB hem endegat un conjunt de petits seminaris els quals, tot tractant temes concrets i de caràcter filosòfic en relació a la institució universitària, pretenen dotar a l’alumnat d’una formació que, de ben segur, li serà del tot útil per enfocar les lluites que s’hauran de dur a terme en el curs que ve.

És en aquest marc en el què s’insereix el seminari que en aquest post anunciem i que tindrà lloc, amb la participació del Dr. Turró,  el proper dimecres 18 de juliol, de 17 a 18:30 h, en l’aula 402.  Com indica el títol, tractarem d’analitzar l’esperit dels fundadors de la universitat moderna alemanya i la concreció del mateix en el programa de la Universitat Humboldt de Berlín, tot contrastant posteriorment el programa actual de les universitats europees amb el que en un principi fou l’originari. Un cop acabada l’exposició, el debat serà obert.

Per altre costat, des de l’Assemblea hem considerat oportú dotar als alumnes de tres petits textos que serà del tot fructuós haver-los llegit abans d’assistir al seminari, de tal manera que aprofitem el petit però valuós temps que tenim.

El primer text es tracta d’un fragment de l’obra El ocaso de las universidades, de E. Mayz. En ell trobareu, de forma resumida, les aportacions acadèmiques tant a nivell conceptual com a pràctic,  dels tres fundadors de la Universitat Humboldt:  Schleiermacher, Fichte i, naturalment, Humboldt.

E.Mayz_elolcasodelasuniversidades

El segon text es tracta d’un article de C. Menze en què exposa l’ideal educatiu de Humboldt.

Menze, C.001

El tercer text, de Hohendorf, és un article de caràcter general i biogràfic sobre Humboldt:

Hohendorf, G.001

Finalment, -i pels qui estiguin molt animats-, us recomanem llegir els discursos novè, desè i onzè dels Discursos a la nació alemanya, de Fichte, els quals recordarem en aquest seminari.

Esperem la vostra assistència!

Deixa un comentari

Filed under Cursos i seminaris

Deixa un comentari